Ons verhaal
De brouwtraditie leeft echt wel in Mont-Saint-Guibert. Eind 19e eeuw telde het dorp meer dan zeven brouwerijen, verspreid over verschillende boerderijen. Van 1858 tot 1996 was brouwerij Grade een van de uithangborden van België en produceerde ze jaarlijks honderden hectoliters. Al meer dan twintig jaar droomden dorpsbewoners ervan de uitdaging aan te gaan en een brouwerij nieuw leven in te blazen.
De uitdaging is geslaagd: de Coöperatieve en Participatieve Brouwerij van de Orne werd in juli 2018 opgericht uit de wil van 19 burgers van de gemeente.
Ze wilden dat hun coöperatie, met een sociale doelstelling en voortgekomen uit het Transitie-netwerk, een lokaal, kwalitatief, participatief en milieuvriendelijk bier zou produceren. Deze doelstellingen, opgenomen in hun charter, primeren op winstbejag en bepalen al hun beslissingen.
De brouwerij vestigde zich aanvankelijk in het hart van de voormalige dorpsbrouwerij. Een sterk symbool voor de dorpsbewoners.
Van september 2018 tot januari 2019 werden de gebouwen van de brouwerij met de hulp van de coöperanten heringericht om te voldoen aan de technische en sanitaire vereisten voor de productie.
Parallel aan deze werkzaamheden werd er een fondsenwerving opgestart via een oproep aan de coöperanten. Deze fondsenwerving diende om de eerste noodzakelijke brouwketels aan te kopen voor het opstarten van hun eerste bier, dat ze absoluut in hun eigen brouwerij wilden produceren. In december 2018 geloven al een honderdtal coöperanten in het project. Een jaar later lanceren ze hun eerste brouwsel, dat wordt voorgesteld aan de 300 coöperanten. De Ornoise is geboren!
Het verhaal gaat verder. Begin jaren 2020 wordt de coöperatieve brouwerij geconfronteerd met de grootste gezondheidscrisis van de eeuw en overstromingen die het gloednieuwe materiaal ernstig beschadigen. Deze twee tegenslagen doen echter niets af aan het enthousiasme van de jonge brouwers. Tijdens de grote lockdown lanceren ze een nieuw bier: de 16ORNE ziet het levenslicht. Maar de beslissing valt: om verder te kunnen groeien, moet de brouwerij een nieuwe locatie vinden om zich te vestigen.
De coöperanten gaan in Mont-Saint-Guibert op zoek naar een hoeve die groot genoeg, toegankelijk en beschikbaar is. Ze vinden de Ferme à la Dîme, gelegen op de hoogten van het dorp, op een steenworp van de Brabantse universiteitsstad, binnen het kader van het project “Sur le Champ”. Na enkele maanden werken verloopt de verhuis in alle discretie, om in 2023 met veel tromgeroffel plaats te maken voor de Ornoise Triple – hun derde pareltje.
In de zomer van 2024 zal het vierde bier worden geboren: de Ornoise RôZette. Een origineel, fruitig en zuur bier met aronia vruchten, een mysterieuze en medicinale plant van de inheemse volkeren van Noord-Amerika.
En er zijn nog veel andere projecten in de maak, waaronder verschillende samenwerkingen met de ambachtslieden op de boerderij: koffie-stout, koekjes van de brouwerijbostel...
